Selecteer een pagina

De meeste eetbuien gaan niet over eten, maar over jouw gedachten en gevoelens. Het zijn meestal je gedachten en gevoelens die als een ‘trigger’ werken op jouw eetbuien. Dat geldt voor emotie-eters en voor lijngerichte eters. Wil je weten wat voor type eter jij bent, dan kun je hier de gratis test downloaden om erachter te komen welk type eter je bent.

Bij emotie-eters zijn de triggers vaak een emotie als verdriet, boosheid, stress of angst. In het artikel “Wat jouw eten jou vertelt” kun je lezen hoe je deze emoties kunt herkennen.

Bij lijngerichte eters is de trigger vaak dat je jezelf allerlei eet-regels hebt opgelegd. Regels van een dieet dat je volgt, regels van voedingsmiddelen die je jezelf verboden hebt, regels over wanneer je juist wel of niet mag eten. Deze regels geven je in eerste instantie structuur en houvast, maar onderzoek heeft uitgewezen (en het is ook mijn persoonlijke ervaring) dat een te strak regime averechts werkt. Het maakt namelijk de innerlijke rebel wakker.

De Fuck it-fase

De innerlijke rebel is de stem in jezelf die wil rebelleren en overal tegen in wil gaan. Die al snel de regels aan z’n laars wil lappen. De Amerikanen noemen dit de ‘Fuck it Fase’. Stel je hebt jezelf allerlei dieetregels opgelegd en je lust eigenlijk heel graag een blokje chocolade. Het is eigenlijk tegen jouw regels en daardoor krijg je het niet uit jouw hoofd. Je eet een blokje chocolade en op dat moment denk je ‘Fuck it!, het maakt nu toch niets meer uit’. Het kost je hele grote moeite om die innerlijke rebel te verslaan en uiteindelijk gaat de hele reep chocolade op. Juist omdat je zulke strenge regels voor jezelf hebt gemaakt, ontstaat er een soort van ‘verboden vrucht’. Want alles dat verboden is, is juist extra spannend. Dat geldt ook voor eten.

Na het eten van de hele reep voel je schuldgevoelens of schaamte. Schuldig dat je de reep helemaal opgegeten hebt en je schaamt je dat het je niet is gelukt om je aan jouw eet-regels te houden. Misschien voel je jezelf wel eens een mislukkeling. Dit geeft je nog meer negatieve gedachten, die weer opnieuw triggers zijn voor eetbuien. Er ontstaat stress omdat je helemaal geen nieuwe eetbuien wil. Met als gevolg dat jij jouw eet-regels weer gaat aanscherpen. Nieuwe dieetregels, nieuwe eettijden, misschien een nog grotere ‘verboden etenswaren’ lijst. En de cirkel is weer rond.

Diëten veroorzaken eetbuien

Het is dus belangrijk om je te realiseren dat die strenge eet-regels, diëten en afspraken die je met jezelf hebt dus ècht de oorzaak zijn van jouw eetbuien. En het voelt misschien heel tegenstrijdig, maar het is beter om deze regels los te laten. Het gaat namelijk helemaal niet om wat je wèl of niet mag eten. Het gaat er om dat je alles mag eten. Dat er geen ‘verboden vruchten’ zijn. Je zult merken dat je gemakkelijker de rest van de chocolade weer weg kunt leggen, als je liever voor jezelf bent. En zo kun je morgen en overmorgen zelfs nog een blokje chocolade van de reep afbreken.

Mindset

En vergeet niet dat je, door op deze manier de cirkel te doorbreken, je nooit meer hoeft te schamen en schuldig hoeft te voelen over je eetbuien, zodat je ook nooit meer opnieuw negatieve gedachtes krijgt die je weer opnieuw stress geven waardoor de cirkel weer rond is. De cirkel doorbreek je dus door vanaf nu een andere mindset te creëren over eten. Hopelijk heeft dit artikel je er bij kunnen helpen. Wil je graag extra hulp en ondersteuning bij het creëren van een fijne en gezonde food-mindset, dan kan ik je daar natuurlijk heel goed bij helpen!

Deel deze blog:

Ben jij, net al ik, ook zo fan van zelfhulp-boeken? Ik heb er heel veel gelezen en heb mijn persoonlijke life-savers voor je in een lijstje gezet. Thema's: eetbuien, zelfliefde en body positivity (lichaamsaccepatie). Hier vind je mijn boekentips!

Ter info: sinds september 2022 ben ik gestopt met coaching voor mensen die worstelen met eetbuien, lichaamsacceptatie en intuïtief eten. Tot en met februari 2023 begeleid ik enkel nog het Intuitief Eten Intensive Groepsprogramma. Je kunt wèl bij mij terecht voor Human Design.